Simbolul culorilor

Simbolul Culorilor

Tot ce ne înconjoara are o culoare, un parfum sau un sunet. Se stie ca fiecarei persoane i se potrivesc doar anumite culori si asta deoarece fiecare culoare potenteaza cate un tip de personalitate. Iata cateva din semnificatiile culorilor.

Rosu scoate în evidenta sensibilitatile observatorului, fiind deci o culoare foarte puternica. De aceea rosul capteaza foarte repede atentia. În acest caz se recomanda ca persoanele care opteaza pentru o îmbracaminte de aceasta culoare sa fie stapâne pe sine si nu prea timide. Totodata, rosul este si culoarea pasiunii. Rosu are un efect stimulator general, provoaca, incita la actiune, indeosebi in plan psihomotor, stimulator intelectual. El este o culoare specifica tipului activ, autonom, locomotor, competitiv, operati. Rosu simbolizeaza caldura, foc, pasiune, entuziasm si agresiune. El poate mari presiunea sangelui si ritmul respiratiei. Are efectul de a stimula oamenii sa ia decizii in mod rapid si creste sperantele.

Rozul este o culoare care îl face pe cel care îl poarta sa iubeasca lumea, fiind deci culoarea dragostei si totodata cea mai romantica si afectiva culoare. Totodata, rozul este si culoarea sexualitatii. Este dealtfel si simbolul unei iubiri în tacere. El are rolul de a calma si de a îmbuna sentimentele.

Verdele este o culoare excelenta pentru realizari financiare, fiind deci culoarea câstigului financiar. Se spune ca persoana care-l poarta e înclinata sa ia initiative efect de liniste, buna dispozitie, relaxare, meditatie, echilibru, siguranta. El faciliteaza deconectarea nervoasa.. Caracterizeaza tipul pasiv, defensiv, autonom, retinut.

Albastrul este o culoare linistitoare, fiind culoarea intelectualului. Este dealtfel si simbolul unei iubiri ascunse. Aceasta culoare favorizeaza dezvoltarea proceselor de inhibitie si de incetinire a ritmului activitatii; indeamna la calm si reverie, concentrare si liniste interioara, seriozitate, meditatie. In exces, conduce la depresie. Se caracterizeaza prin profunzimea trairilor si sentimentelor. Caracteristica pentru tipul pasiv, senzitiv, perceptiv.

Galbenul este o culoare benefica, iar în combinatie cu albul pur se obtine galben pal. Este totodata si culoarea geloziei. Se stie ca aceasta culoare stimuleaza si intretine starea de vigilenta, sporeste capacitatea de mobilizare si concentrare a atentiei, predispune la comunicativitate; da senzatia de caldura si de intimitate. Galbenul este culoarea caracteristica tipului activ, expansiv, investigativ si cu un nivel ridicat de aspiratie. Privita mult timp, da senzatia de oboseala, dar în tonuri palide este suportabila.

Violetul este culoarea legata de paranormal, dar este si o culoare a suferintei. Are un efect stimulator, nelinistitor si descurajator, dând senzatia de gravitate. Semnificatia psihologica este de tristete, melancolie.

Albul semnifica vindecare, purificare, nou, neatins, calm. Albul este culoare puritatii. Totodata, albul sugereaza si sinceritatea. Are : efecte de expansivitate, usurinta, suavitate, robustete, puritate, raceala; exprima pace, impacare, liniste, inocenta, curatenie, sobrietate.

Negrul este o culoare care sugereaza confuzie, nehotarâre, durere, despartire. Aceasta culoare are o vibratie negativa. Ea are efecte psihologice de neliniste, retinere, depresie, introversie; impresie de adâncime, greutate; are o semnificatie psihoa-fectiva de tristete, sfarsit, singuratate, despartire, doliu. Poate fi utilizata ca element de delimitare, contrast sau fond pentru celelalte culori.

Griul este culoarea specifica bancherilor, finantistilor si celor din domeniul asigurarilor, fiind culoarea care sugereaza sprijin financiar si putere.

Maroul este culoarea care înfrânge extravaganta. În unele cazuri, aceasta culoare creeaza o senzatie de tensiune. Totodata maroul este culoarea pamântului si padurii. Este solid, de încredere si ajuta la creerea unei atmosfere neutre, confortabile si primitoare. Este culoarea care comunica sinceritate, putere, maturitate.

Auriul este culoarea perfectiunii spirituale, culoarea sfinteniei. Pentru a întelege mai bine semnificatia acestei culori este de ajuns sa ne gândim la icoane.

Portocaliu este culoarea care îndemna la un puternic simtamant matern, la nevoia de a oferi protectie, fiind culoarea fericirii. Totodata, aceasta culoare are un efect stimulator emotiv,da senzatie de apropiere. Este o culoare sociabila, mai activa decat galbenul, care lasa impresia de optimism, veselie, însa pe suprafete intinse poate fi iritant.